Arne Möller i Tidaholm stödjer Piratpartiet

Home / Arne Möller i Tidaholm stödjer Piratpartiet

Arne Möller i Tidaholm stödjer Piratpartiet

Det finns ett par alternativ för dem som är trötta på den gamla uppsättningen av partier som ständigt ställer upp i valet. Bland de många intressanta grupperingar som uppstått sticker Piratpartiet ut – ett parti som bildades 2006 av Rickard Falkvinge. Det finns många som ställt sig bakom Piratpartiet och dess ideologi och en av dem är Arne Möller, en före detta kommunledare i Tidaholm. Engagemanget som uppstått kring partiet visar att Piratpartiets anhängare känner att det saknas ett svenskt parti som fokuserar på saker som patent, upphovsrätt, integritet och fri kultur. Partiet själva påstår att de har närmare 5000 medlemmar.

Vad är det då som lockar människor till partiet och finns det någon framtid för deras hjärtefrågor? I de senaste valen har Piratpartiet sjunkit rejält, speciellt om man jämför med åren direkt efter partiet hade bildats. Under de första åren hade partiet stark medvind på grund av den razzia som utfördes mot The Pirate Bay, en sida där man kan ladda ned filmer, serier och annat upprättshovsskyddat material utan kostnad. Man märkte också att Piratpartiets stöd växer på Island och sedan starten i 2006 har piratpartier bildats i en mängd länder. Man räknar med att partiet finns i 70 olika länder.

Piratpartiet behandlar frågor om bland annat upphovsrätt

Piratpartiet i andra länder

När man kikar närmare på de 70 länder där partiet fortfarande är aktivt finner man t.ex. Nederländerna, Storbritannien, Luxemburg och Tjeckien. Under 2012 fanns även Piratpartiet i vissa delstater i USA. Mest genomslag har dock Sverige, Tyskland och Island fått. Den isländska versionen av partiet har bland annat lyckats få plats i det nationella parlamentet medan dess tyska dito har plats i EU-parlamentet och Berlins delstatsparlament. Man har även skapat en internationell organisation som ska hjälpa till att överse alla partier. Pirate Parties International, eller PPI som det förkortas, har 22 medlemspartier och startades samma år som det svenska moderpartiet skapades.